top of page

אודות מהרטה

מהרטה ברוך-רון היא מרצה, פוליטיקאית ואשת תקשורת הנחשבת לקול ייחודי בישראל. במהלך השנים הפכה לדוגמה יוצאת דופן לבניית עצמית, הגשמה ונתינה לקהילה, כאשר מילדת פנימיות הפכה למנהיגה חברתית, נציגה ציבורית, מובילה ומייסדת של פרויקטים ועמותות חברתיות רבות. כיום היא נשואה לערן רון - איש עסקים וטייס לשעבר, אם ל-3 ילדים ומתגוררת במרכז הארץ.

8_edited.jpg

סיפורה של מהרטה מתחיל בכפר קטן באתיופיה וממשיך במסע קהילה שלמה, קהילת יהודי אתיופיה לישראל. בגיל תשע עזבה מהרטה את הכפר הקטן  בו נולדה, וצעדה במשך שבועות, מאות קילומטרים ביחד עם משפחתה אל ירוסלם. המסע המפרך  נמשך כחצי שנה, עבר דרך מחנות הפליטים בסודן, והמחלות הרבות שהיו בהם ולבסוף עלתה לישראל בשנת 1984 עם שתי אחיותיה במסגרת "מבצע משה". מהרטה נקלטה בפנימייה ורק שש שנים אחרי, בהיותה בת 16 עלתה כל משפחתה והמסע לירוסלם הושלם. אך למרות הצפייה הארוכה לאיחוד המשפחתי המיוחל, קשיי הקליטה והשינויים הרבים עמם התמודדו כל בני המשפחה, גרמו לכך שמהרטה המשיכה להתחנך בפנימיות עד לבגרותה. 

חלומה של מהרטה היה לרכוש השכלה אקדמית ולהשתלב בחברה הישראלית ועם סיום לימודי התיכון השלימה תואר ראשון בפסיכולוגיה ושירותי אנוש ולאחריו תואר שני בסוציולוגיה ארגונית – שניהם באוניברסיטת חיפה. במקביל ללימודיה הופיעה בטלוויזיה ובתיאטרון וזכורה הופעתה הבילתי נשכחת בתוכנית "השגריר" של ערוץ 2 - בה זכתה במקום השני. היא השתתפה בסדרות הטלוויזיה "האי" ו"מיכאלה", בהצגות "אורי מורי" בקאמרי, "אהבה וזעם" בתיאטרון הרצליה, "נשים זרות" בתיאטרון הערבי-עברי ביפו, "יחיד במינו" בתיאטרון הנפש, "שחורים" בתיאטרון נטלה. יזמה והביאה את הרעיון  להצגה המצליחה "החתונה של אדיס" בתיאטרון אורנה פורת.

מהרטה קריינה את הסדרות התיעודיות "ירוסלם" תיעוד היסטורי של יהודי אתיופיה, והגישה את החלק הראשון של הסדרה "והארץ היתה תוהו ובוהו: תולדות ארץ ישראל" בערוץ כאן.

כמו כן, היא משתתפת כחברת פאנל בתכנית "סוגרים חשבון".

pattern13.png

בשנים אלו מהרטה הייתה בין מייסדי פורום "תמרצ'" פורום חברי המועצות יוצאי אתיופיה, ונבחרה ליו"ר  הראשונה של הפרום. במסגרת פורום "תמרצ"  לחמה יחד עם חבריה לפורום למען קהילת יהודי אתיופיה בישראל כגון: טיפול בבעיית שיטור היתר בקרב יוצאי אתיופיה, מעקב אחר ביצע התכנית הממשלתית, שהתגבשה בעקבות המחאות של הקהילה בשנת 2015. פעילויות אלו ונוספות הפכו את מהרטה לקול מייצג של קהילת יוצאי אתיופיה ולדוברת מבוקשת בפנלים תקשורתיים.  עוד קודם לכן בהיותה סטודנטית, מהרטה עסקה בפעילות חברתית, וקידמה יוזמות חברתיות רבות, ביניהן הקמת עמותת "היווט" לסיוע סוציאלי, חינוכי וכלכלי ליוצאי אתיופיה , בה כיהנה כיו"ר הראשונה, הייתה שותפה במיסוד עמותת "עולים ביחד" לקידום מנהיגות ומצוינות בקרב אקדמאים יוצאי אתיופיה ועוד.

בתום כהונתה כסגנית רה"ע בסוף 2018  מהרטה בחרה להשפיע ברמה הלאומית והתמודדה לכנסת במסגרת הפריימריז של "מרצ", נבחרה למקום ה5 והוצבה במקום ה6 ברשימת מרצ לכנסת במרץ 2019, אך מרצ קיבלה 4 מנדטים בלבד.  

כיום מהרטה מרצה, מכהנת כחברת דירקטוריון במוזיאון תל אביב, וחברת פאנל בתכנית הטלוויזיה "סוגרים חשבון" ועוד. 

בפרק הבא בחייה פנתה מהרטה  לעשייה ציבורית והתמודדה למועצת העיר ת"א-יפו  מטעם מפלגת "מרצ". מהרטה הייתה האישה הראשונה ממוצא אתיופי שנבחרה למועצת העיר תל אביב-יפו, והראשונה שכיהנה כסגנית ראש העיר.

בתפקידה כסגנית רה"ע מונתה כמחזיקת תיק מנהל השירותים החברתיים,  ממלאת מקום רה"ע רון חולדאי, בתיק התרבות ויו"ר "פורום הפליטים"  יחד עם הגב' יעל דיין. במסגרת תפקידה כממונה על מנהל השירותים החברתיים, יזמה את "ועידת הרווחה השנתית של תל אביב-יפו" בשיתוף אונ' ת"א ואיגוד העובדים הסוציאליים, במטרה "להסתכל למציאות בעיניים" ולהעלות את נושא הרווחה למרכז סדר היום הציבורי, הפוליטי והתקשורתי. היא יזמה והובילה את תוכנית המזון העירונית "בתיאבון", שמטרתה להנגיש מזון בריא וידע על אורח חיים בריא לתושבי העיר בשיתוף פעולה עם עשרות ערים בעולם. כממלאת מקום בתיק תרבות פעלה לגיוון תחום התרבות בתל אביב יפו, ולהנגשת התרבות לכלל התושבים והתושבות, כולל קידום פסטיבל "סיגדיאדה" של התרבות האתיופית,קידום "הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה" וייסוד "פסטיבל הקולנוע האפריקאי" בסינמטק ת"א.

מהרטה כיהנה  כחברת דירקטוריון ב"סינמטק תל אביב", ב"חברת המשכן", וב"מת"ש" -מרכז תעסוקה שיקומי.

מהרטה ברוך-רון נבחרה לאחת מ"100 האנשים המשפיעים ביותר לשנת 2017" ע"י מגזין 'ליברל', מנימוקי בחירתה: 

"מהרטה דמות ייחודית בהנהגה של הישראלים ממוצא אתיופי, העובדה הנ"ל נובעת, לפני הכול, מפני שהיא לאו דווקא מתיימרת להנהיג את העדה, אלא מייצגת סיפור הצלחה אישי של השתלבות, שנובעת מאיכויות גבוהות. לא מדובר במקרה של הצבה "במשבצת", אלא כמי שזכתה בתפקיד ובמעמד בפריימריז על ידי אלפים, ועל רקע חשיפה ציבורית שהציגה אותה כפי שהיא- אינטליגנטית, רהוטה, וכזו שלא צריכה עזרה או טובות להגיע לכל מקום".

bottom of page